Den røde teglsteinen får mye av æren for at Munch Brygge i Bjørvika er årets vinner av Oslo arkitektforenings arkitekturpris.
På samme sted som skipsrederen, kullgrossisten og sagbrukseieren Hans Arnt Hartvig Paulsen skapte sitt industrieventyr på det som den gang het Paulsen-kaia, ligger bygget som er årets vinner av Oslo arkitektforenings arkitekturpris.
Prisen får arkitektene mye takket være den belgiskproduserte teglsteinen som har fått navnet Weinerberger Betula Munch.
I juryens begrunnelse fremheves ikke bare farge og materialitet, men også selve byplangrepet.
Blant annet nevnes bruken av integrerte skråstilte balkonger som danner fasaden og ved å trekke store deler av fasaden helt ned til gateplan.
- Det er veldig motiverende for oss å motta en slik pris, ikke minst fordi det har vært en krevende prosess. Det var knyttet mye skepsis både til tematikken og designet, og om dette var å betrakte som urbane boligfasader, sier Espen Pedersen, arkitekt og faglig leder i Lund+Slaatto Arkitekter.
Munch brygge er tegnet på oppdrag for Stor Oslo Eiendom og består av fire boligblokker fordelt over to kvartaler med 156 leiligheter, delt av en diagonal gate. I tillegg til leilighetene består prosjektet også av en barnehage, samt næringslokaler på gateplan.
For arkitektene var det viktig å velge et byggemateriale og en farge som skulle vekke oppsikt.
- Bygget ligger midt i Bjørvika, omgitt av offentlige rom og store tunge offentlige institusjoner. Da tenkte vi at det var en mulighet for oss å skape et sted som skulle fungere som en magnet på folk. Kall det gjerne en kompensasjon av det motsatte som preger store deler av Bjørvika, sier Pedersen.
Juryen kaller Munch brygge et forbildeprosjekt og roser arkitektene for å tørre å bygge et hus med kun tegl som materialmessige hovedelementer.
«Dette til tross for store utfordringer underveis i myndighetsbehandlingen», skriver juryen i sin begrunnelse.